Kære forældre. 

Det er blevet tid til lidt nyheder her fra 9.klasse, hvor vi bruger tid på at forsøge at begribe, hvordan vores verden endnu en gang er blevet rystet. Jeg føler et stort ansvar for at vi får talt om krigen i Ukraine, for at skabe vished om hvad der sker, hvorfor det sker, og hvordan det mon ender. Det er noget som optager eleverne, og jeg forstår og deler deres bekymringer. Jeg er ingen ekspert, men jeg gør mit bedste for at være til rådighed i forhold til bekymringer og forklaringer, så godt som jeg nu kan. Men det er selvfølgelig også vigtigt, at I derhjemme får talt om den nye verdenssituation vi står i. 

En anden stor nyhed er, at 9.klasse ikke skal til 7, men blot 4 prøver til sommer. Det er dansk skriftlig og mundtlig, engelsk mundtlig samt matematik skriftligt, alle sammen prøver de har været til terminsprøve i og har klaret rigtig fint. Regeringen har valgt igen i år at aflyse 3 af prøverne pga. corona, og det er vi egentlig godt tilfredse med. Så kan vi fokusere på mere undervisning i stedet for prøveforberedelse. Det betyder også at jeg ikke behøver tænke på pensum i fx. historie og samfundsfag, og det frigiver muligheden for, at lade eleverne være endnu mere med til at styre, hvad vi skal arbejde med i netop de fag. Og lige nu er det som sagt Ukraine, Den kolde krig og næste gang stiller vi skarpt på Putin. 

I dansktimerne har vi før vinterferien arbejdet med Uge Sex. Det var et ønske fra eleverne, at vide noget om sexsygdomme, hvad er sex og så var årets tema for uge Sex, samtykke. Derfor har vi set klip fra en formidabel serie på Netlflix, der hedder "Sex education". Jeg har anbefalet den til eleverne, da den tager alverdens emner op, og belyser dem uden moraliserende løftede pegefingre, og det er befriende. Vi har undersøgt sexsygdomme, lært at sætte kondomer på agurker og læst og talt om samtykkeloven og hvad samtykke er. Jeg har et indtryk af at det har været lærerigt, og jeg synes det er dejligt at opleve hvordan eleverne er meget åbne og modne i deres måde at tale om emnerne på. 

Udover Uge sex har vi naturligvis også arbejdet med andet i dansk. Vi har afsluttet et forløb omkring "Ondskab", og skal nu i gang med et tema som handler om "Familien". Her skal vi læse Thomas Korsgaards debut roman, " Hvis der skulle komme et menneske forbi", analysere samtidskunst og læse noveller. 

Der er en del af os lærere som har noget ekstra ferie i forbindelse med omlægningen af skemaet og af andre årsager, så derfor har både Paule og Victor været væk, og i uge 11 er det så min tur til at drage mod alperne for at stå på ski. Heldigvis har vi nogle gode vikarer, som følger vores vikarplaner til punkt og prikke, og 9.klasse er gode til at arbejde, så det skal nok gå. 

Vi oplever generelt en klasse som er arbejdsomme, nysgerrige og meget glade for at være sammen med hinanden. Der er også en del træthed blandt eleverne. Men det er vist bare sådan det er at være teenager, så indimellem bruger vi lige 10-15 min. på Mindfullness - som for de fleste er en tiltrængt pause fra alt det der larmer, og for andre en tiltrængt lur midt på dagen. 

Det var alt for denne gang, jeg melder en dato ud for forældremøde i løbet af marts. Husk at I gerne må komme med indputs til dagsordenen, og tøv ikke med at kontakte mig hvis der er behov for en snak. 

Mange hilsner fra

Anne Mette